.

ADALET PROGRAMI

Programımız, Yüksek Öğretim Kurulu’nun 14.10.2014 tarihli,12466 sayılı yazısı uyarınca kurulmuş olup; 2019/2020 eğitim döneminde faaliyete geçmiştir.

Programımız birinci öğretimden oluşmakta olup, her sene 60 öğrenciye eğitim vermektedir.

Vizyonumuz, hukuk ve adalet alanlarında kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanı yetiştiren, üç yarı yıl ders dönemi ve bir yarı yıl staj dönemi olmak üzere öğrencilerine hem teorik hem de pratik alanda yol gösteren, böylece daha eğitim aşamasındayken mesleki hayata hazırlayan, akademik etkinlikler düzenleyen, bilimsel yayınlar yapan, öğrenciler tarafından öncelikli tercih edilen bir program olmaktır.

Misyonumuz, Atatürk’ün “Adalet mülkün temelidir.” düşüncesiyle hareket ederek ülke ve toplum için bilgi üreten, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, hak ve özgürlüklerin savunucusu, ulusal ve uluslararası hukukun gelişimini takip eden, toplumsal duyarlılığı yüksek, adli dosyalarda kullanılan UYAP ve benzeri bilgisayar programlarına ve teknolojilerine hakim ve yetkin Adalet Personeli yetiştirmektir.

Programımızın amacı dört yarı yıllık mesleki yüksek öğretim faaliyetleri yürüterek, hukuk-adalet hizmetleri alanında “katip”, “hukuk sekreteri”, icra müdürlüklerinde “icra müdürü”, “icra müdür yardımcısı”, “personel” ve adliyede “memur” statüsünde görev alacak mesleki elemanları, teorik ve pratik bilgiye ve tecrübeye, meslek etik kurallarının gerektirdiği niteliklerine sahip biçimde yetiştirip kamu ve özel sektöre arz etmektir.

Programımız dört yarı yıldan oluşmaktadır. Üç yarı yılda öğrencilere hukuk temel ve teorik eğitimi ile adalet alanında kullanılan teknolojilerin dersleri verilmektedir. Diğer yarı yılda ise öğrencilerin toplamda 70 iş gününü kapsayan staj eğitimi zorunluluğu mevcuttur. Öğrenciler yarı yıllık stajlarını isterlerse üçüncü yarı yılda, isterlerse dördüncü yarı yılda tamamlayabilirler. Adalet Programı öğrencileri, Adli ve İdari Yargı Adalet Komisyonları nezdindeki çeşitli mahkemeler, savcılıklar ile icra müdürlüklerinin yanında noterlikler, avukatlık ve hukuk büroları ile bankalar, sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk müşavirlikleri ile alacak takip departmanlarından birinde stajlarını tamamlamaktadırlar. Öğrenciler staj yapacakları yer ile kurumu kendileri belirleyecektir. Stajın okulumuzun yerleşik bulunduğu Burdur’da yapılması zorunluluğu yoktur, zorunlu staj uygulaması ilkelerine uygun olmak koşulu ile istenilen yer ve kurumda yapılabilmektedir.

Eğitim planında yer alan tüm dersleri ve staj dönemini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Adalet Programı dalında ön lisansını alarak mezun olmaktadır.

Adalet Programı mezunları kamu sektöründe Adalet Bakanlığı bünyesinde icra müdürü, icra müdür yardımcısı, zabıt kâtibi ve icra memuru olarak görev yapabileceği gibi, özel sektörde avukatlık ve hukuk bürolarında avukat katibi, şirketlerin hukuk departmanlarında takip elemanı, noterliklerde noter katibi, banka ve sigorta şirketleri ile diğer finans kuruluşlarının hukuk ile ilgili birimlerinde de alacak takip elemanı olarak istihdam olanağı bulabilmektedirler. Ayrıca, Adalet Programı mezunlarından yükseköğrenime devam etmek isteyenler mezuniyetin ardından girdikleri dikey geçiş sınavı (DGS) sonucunda Hukuk Fakültesinde lisans eğitim öğretimi görme imkânına da sahip olabilmektedirler.

Programın öğrencilere sağladığı yeterlilikler aşağıdaki şekildedir:

1)      Adalet hukuk hizmetleri sektöründe çalışanların bilmesi gereken genel ilke ve kuralları bilir.

2)      Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını, Kanun ve yönetmelikleri, Türk yargı sistemini bilir.

3)      Bilgisayar teknolojileri ve klavye kullanımı becerisine sahiptir.

4)      Büroların ihtiyacını karşılayacak dosyalama ve arşivleme çalışmalarını yürütür. Her türlü yazışma işlemini yapar.

5)      Adalet Bakanlığı UYAP teknolojisini ve kullanımını bilir.

Adalet Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile aşağıdaki         lisans programlarına geçiş yapabilirler:

 

DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK ÖRGÜN   PROGRAMLARI

Hukuk

 

FARK DERSLERİNİ ALMADAN (3. SINIFTAN) DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ PROGRAMLARI

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği

FARK DERSLERİNİ ALARAK (3. SINIFTAN) DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ PROGRAMLARI

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım

 

 

 

 

 

 

Adalet Programı (I. Öğretim)