Basım ve Yayım Teknolojileri

Günümüz teknoloji çağında görsel ve yazılı medyada içerik talebinin her geçen gün artmasına bağlı olarak, içerik üretecek ve bunları görsel, işitsel ve yazılı basında dolaşıma sokacak profesyonel içerik ve medya tasarımcısına duyulan ihtiyaç artmaktadır. Basım ve Yayım Teknolojileri Programı yeni medya araçlarını da etkin bir şekilde kullanarak bu ihtiyacın karşılanmasını amaçlamaktadır.

Programa kayıtlı öğrencilerin alacakları eğitim ile medya alanında aranan nitelikleri karşılayan bireyler olarak yetiştirilmesi programın temel hedeflerindendir.  Bu programda eğitim alan öğrenciler etkili iletişim tasarım ve pratiklerini öğrenerek TV, gazete, dergi ve internet yayıncılığı gibi ortamlarda içerik ve medya üreticisi olarak görev alırlar.

Basım ve Yayım Teknolojileri Programı haber medyasının yanı sıra, medya sektörünün farklı alanlarında çalışabilecek donanıma sahip, üretken ve eleştirel bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Basım ve Yayım Teknolojileri Programı, çağdaş bilimin ışığında kitle iletişimi alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek öğrenim sürecine aktarmayı hedeflemektedir.

Basım ve Yayım Teknolojileri programından mezun olan öğrenciler, gazete, dergi, televizyon ve radyo gibi habercilik faaliyeti yürüten tüm medya organlarında gazeteci/muhabir, köşe yazarı, sayfa tasarımcısı ve editör olarak çalışabilirler.

Basım ve Yayım Teknolojileri programının amacı, medya kuruluşlarının ihtiyaç duydukları haber yazabilen, sayfa tasarımı yapan, basın etiği ve basın hukuku konusunda bilgi sahibi olan muhabir/gazeteci yetiştirmektir. Basım ve Yayım Teknolojileri Programında, örgün eğitim olarak iki yıllık eğitim verilmektedir. Öğrenciler, programda bulunan tüm zorunlu dersleri almak ve başarılı olmak zorundadır. Öğrencilerin mezun olabilmesi için zorunlu derslerin yanı sıra seçmeli dersleri de alıp başarmaları ve en az 2.00 ortalamaya sahip olmaları gerekir.

Programımızda 3+1 eğitim modeli uygulanmaktadır. Öğrenciler genel not ortalamalarına göre 3. ya da 4. yarıyılda iş yeri eğitimine gitmektedirler. İş yeri eğitimi 70 iş günü tam zamanlı olarak işyerlerinde gerçekleştirilmedir. İş yeri eğitimini, okulun bulunduğu ilde yapılması zorunluluğu yoktur. İş yeri eğitimi zorunlu staj uygulaması ilkelerine uygun olmak koşulu ile istenilen yer ve kurumda yapılabilmektedir.  3+1 modeli, nitelikli meslek elemanı olarak görev yapacakları işyerlerindeki sorumluluklarını,  işçi-işveren ilişkilerini,  işyeri çalışma koşullarını, yeni teknolojileri işyerlerinde tanımalarını sağlamayı amaçlamaktadır. 3+1 modeli öğrenciye daha kolay iş bulma imkânı, kariyer planlaması ve hedeflere ulaşma, iş hayatı şartlarını daha erken öğrenme ve uygulama becerisine sahip olma gibi faydalar sağlamaktadır.

Mezun öğrenciler ayrıca, DGS sınavında başarılı oldukları takdirde örgün eğitimde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

·         Basın ve Yayın

·         Uluslararası İlişkiler

·         İşletme

·         Konaklama İşletmeciliği