.

Gazetecilik ve Habercilik Bölümü

Basım ve Yayım Teknolojileri Programı


Program Hakkında: Günümüz teknoloji çağında görsel ve yazılı medyada içerik talebinin her geçen gün artmasına bağlı olarak, içerik üretecek ve bunları yazılı, görsel, işitsel ve internet mecralarında dolaşıma sokacak profesyonel içerik ve medya tasarımcısına duyulan ihtiyaç artmaktadır. Basım ve Yayım Teknolojileri Programı, medya alanında “muhabir”, “foto-muhabir”, “sayfa sekreteri”, “kameraman”, “kurgu operatörü” veya “grafik tasarımcısı” statüsünde görev alacak mesleki elemanları, teorik ve pratik bilgiye ve tecrübeye, meslek etik kurallarının gerektirdiği niteliklerine sahip biçimde, ve yeni medya araçlarını etkin bir şekilde kullanacak şekilde yetiştirerek bu ihtiyacın karşılanmasını amaçlamaktadır.

 

Mezun öğrenciler ayrıca, DGS sınavında başarılı oldukları takdirde örgün eğitimde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek AÖF Dışındaki Lisans Programları

· Basın ve Yayın
· Basın ve Yayıncılık Fotoğraf
· Fotoğraf ve Video
· İletişim Tasarımı ve Yönetimi
· Basım Teknolojileri
· Gazetecilik
· Görsel İletişim
· Görsel İletişim Tasarımı
· Görsel Sanatlar
· Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
· Grafik
· Grafik Tasarım
· Grafik Tasarımı
· Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
· İletişim
· İletişim Bilimleri
· İletişim Sanatları
· İletişim Tasarımı
· İletişim ve Tasarım
· İletişim Tasarımı ve Medya
· Medya ve Görsel Sanatlar
· Medya ve İletişim
· Reklam Tasarımı ve İletişimi
· Reklamcılık
· Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
· Yeni Medya ve Gazetecilik
· Yeni Medya ve İletişim
· Yeni Medya

Fark Derslerini Almadan (3. Sınıftan) Dikey Geçiş Yapılabilecek Açık Öğretim Fakültesi Programları


· Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
· Halkla İlişkiler ve Tanıtım


Fark Derslerini Alarak Dikey Geçiş Yapılabilecek Açık Öğretim Fakültesi Programları

· Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
· İktisat
· Kamu Yönetimi
· Maliye
· Uluslararası İlişkiler
· İşletme
· Konaklama İşletmeciliği

 

Eğitim ve Öğretim Modeli: Öğrenciler, Basım ve Yayım Teknolojileri Programı’nda dört yarıyıldan oluşan bir eğitim almaktadırlar. Önlisans eğitimlerinin üç yarıyılında bölümle ilgili teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır; bir yarıyılında ise kendilerini geliştirmek istedikleri bölümleriyle ilgili alanlardaki uygulamaları yerinde görmek için kamu/özel kurum ve kuruluşlarda İşyeri Uygulaması Eğitimi (3+1 Eğitim Modeli) almaktadırlar. Öğrenciler bir yarıyıl süren İşyeri Uygulaması Eğitimlerini, dördüncü yarıyılda tamamlayabilirler. Basım ve Yayım Teknolojileri Programı öğrencileri, yerel, bölgesel ve ulusal medya kuruluşlarında, grafik ve fotoğraf ajanslarında veya matbaa kuruşlarının birinde İşyeri Uygulaması Eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Öğrenciler, İşyeri Uygulaması Eğitimlerini yapacakları yer ile kurumu kendileri belirleyecektir. İşyeri Uygulaması Eğitiminin, okulumuzun yerleşik bulunduğu Burdur’da yapılması zorunluluğu yoktur; zorunlu İşyeri Uygulaması Eğitimi ilkelerine uygun olmak koşulu ile istenilen yer ve kurumda yapılabilmektedir.

 

Öğrenim Ücreti: Yasal öğrenim süresi sonuna kadar (4 yarıyıl) katkı payı ve öğrenim ücreti bulunmamaktadır.

 

Yükseköğretim Programının Bağlı Bulunduğu Birimin Yeri: Bölümümüz Burdur İl Merkez’inde yer alan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’na bağlıdır.

 

Eğitim ve Öğretimin Nerede Gerçekleştirileceği: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu binasında gerçekleştirilmektedir. Ancak programın gereklilikleri doğrultusunda üniversitenin farklı birimlerinde de eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir.

 

Hazırlık Sınıfı: İsteğe bağlı iki yarıyıldan oluşan yabancı dil hazırlık sınıfı uygulanmamaktadır.

 

Program Akreditasyonları: Programın akreditasyon anlaşması yoktur.

 

Yurt: İlimizde Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’nce öğrencilerimize barınma hizmeti verilmektedir. Genel yurt olarak 2'si kız 2'si erkek yurdu yer almaktadır. Standardı yüksek 1 kız 1 erkek yurdu, merkez yerleşke içerisinde kız öğrencilerin barındığı 1 blok olmak üzere toplam 7 blok bulunmaktadır. Yurtlarda ayrıca öğrencilerimize hizmet vermek amacıyla 2 adet sosyal tesis mevcuttur. Yurtlar, 1283 kız ve 927 erkek olmak üzere toplam 2210 öğrenciye hizmet vermektedir. Bunların yanı sıra İstiklal Yerleşkesi’nde Kredi Yurtlar Kurumu tarafından 500 kişilik, özel yatırımcılar tarafından da 1000 kişilik yurt yapımı devam etmektedir. Ayrıca ilimizde bulunan öğrenci pansiyonları ile barınma hizmeti sağlanmaktadır.

 

Yurtlarda Sağlanan İmkânlar: Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü yurtlarında barınan öğrencilerin sağlıklı, dengeli ve ucuz beslenebilmeleri için işletmeciler aracılığı ile işletilen lokanta, kantin, kafeterya gibi hizmet yerleri bulunmaktadır. Öğrencilere, hafta sonu ve resmi tatil günleri dâhil sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerine katkı sağlamak amacıyla, beslenme yardımı yapılmaktadır. Bu yardım, aylık olarak öğrencilere kupon olarak verilmekte, her gün için ancak bir kupon kullanılmaktadır.

 

Bütün yurtlarda çalışma salonları, fiziki yapısı müsait olan yerlerde ise spor salonları, bilgisayar donanımlı internet bağlantılı kütüphane, müzik, resim, çizim, bilgisayar, televizyon, ütü, valiz odaları, çamaşır kurutma yerleri, çamaşırhane, internet kafe işletmeleri, satranç vb. odaları bulunmaktadır.

 

Burslar: Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerimize Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından katkı kredisi ile öğrenim kredisi veya burs verilmektedir. Ayrıca öğrencilerimize Türk Eğitim Vakfı ile çeşitli ulusal ve yerel sivil toplum kuruluşlarından özel burs sağlanmaktadır.

 

Yemek Bursu: Her yıl Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen sayıda maddi durumu yetersiz öğrenciye öğle yemeğinden ücretsiz yararlanma imkânı sağlanmaktadır.
Ayrıca aşağıdaki nitelikleri taşıyan öğrenciler ilan ve değerlendirmeye tabi tutulmaksızın talep ettikleri takdirde doğrudan yemek yardımından faydalanabilir.

 

  • Milli sporcu olduğunu belgeleyen öğrenciler,
  • Sağlık raporu ile belgelemek şartıyla % 40 ve daha fazla engeli bulunan öğrenciler,
  • Anne, baba veya kardeşinin şehit veya gazi olduğunu belgelendiren öğrenciler,

 

Kısmi Zamanlı (Part-Time) Öğrenci Çalıştırma: Üniversitemiz öğrencilerinin ders dışı boş zamanlarını değerlendirmek ve ekonomik katkı sağlamak amacıyla, kısmi çalışma imkânları sunulmaktadır. Kısmi zamanlı çalışma kontenjan ve şartlar Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı web sayfasından eğitim öğretim yılı başında yayınlanır.

 

Öğrenciler, birimlerdeki iş ve işlemlerin daha hızlı ve verimli yürütülmesi amacıyla, görevlendirildikleri yerlerde çalışma düzenini aksatmadan yönetici, memur ve öğretim elemanlarına yardımcı olarak hem boş zamanları değerlendirmiş hem de aile bütçelerine ekonomik katkı sağlamış olurlar.

Aday Öğrenciler